Wim is niet zo snel meer in paniek

Wim zat vroeger op het speciaal onderwijs, maar dat hoeft niemand te weten. Hij is een doodnormale jongen, alleen kan hij niet altijd alles onthouden. Maar daar heeft hij allerlei handige trucjes voor bedacht. Wim is schilder en hij heeft zijn baan helemaal zelf geregeld, zonder hulp van zijn ouders of een hulpverlener. En zijn baas is tevreden over hem. Wel meldt hij zich steeds vaker ziek, omdat hij benauwd en duizelig is.

large_2008_8_208737-72.jpgWim is vaak benauwd en duizelig
Zijn buurman vertelde Wim laatst dat een collega een hartaanval had gekregen. Het lijkt Wim vreselijk om zelf ook een hartaanval te krijgen. De laatste tijd is hij steeds vaker benauwd. Dan wordt hij duizelig en moet hij even gaan zitten. Ook moet hij soms hyperventileren, dan denk hij: ‘Ik ga hier ter plekke dood!’. Daarom meldt hij zich steeds vaker ziek en gaat hij bijna elke week langs de huisarts. Na een aantal bezoeken stelt de huisarts hem voor om eens naar de Jeugdriagg te gaan, om te kijken of Wim misschien een paniekstoornis heeft.

Paniek aanpakken
Wim wil graag van zijn klachten af en wil het wel proberen. Na een telefoontje met de Jeugdriagg weet Wim het zeker: hij heeft een behandeling nodig, want uit zichzelf komt hij niet van zijn benauwdheid af. De hulpverlener van de Jeugdriagg aan de telefoon vertelde dat er hele goede behandelingen zijn voor zijn klachten. Het is even wennen, maar Wim weet de Jeugdriagg om de week te vinden voor cognitieve gedragstherapie. Zijn baas heeft hem zelfs vrij gegeven om de therapie te volgen. Fijn, want Wim is erg gesteld op zijn vakantiedagen.

Wim is trots op zichzelf
En van vakantie kan hij weer volop genieten, nu hij heeft geleerd dat hij kerngezond is en daarop kan vertrouwen. Hij weet nu dat je van een beetje zweten niet doodgaat, maar dat het nare gevoel gewoon zijn zenuwen zijn die vanzelf weer wegtrekken. En hij heeft geleerd dat hij een goede schilder is, maar soms meer moet praten over dingen die hem bezighouden. Na een half jaar gaat het zo goed met Wim, dat hij de therapie kan afbouwen. Hij werkt nu iets minder uren, zodat hij het tempo goed kan bijbenen. Het is al maanden geleden dat hij zich heeft ziek gemeld. En daar is Wim enorm trots op.

Psychische problemenStuur door naar vriend

Enveloppe