Malika durft weer een spreekbeurt te houden

Malika is 11 jaar en zit in groep 8. Op school heeft ze het naar haar zin. Maar als de meester haar vraagt om een spreekbeurt te houden, klapt ze dicht. Ook wanneer ze voor de hele klas een antwoord moet geven, weet ze vaak niet wat ze moet zeggen. Soms gaat ze dan huilen en daar schaamt ze zich voor.

iStock_000008310401Small.jpgMalika ‘vergeet’ wanneer ze een spreekbeurt moet houden
Malika probeert situaties die ze eng vindt te vermijden. Ze ‘vergeet’ bijvoorbeeld steeds wanneer ze aan de beurt is voor een spreekbeurt. En als ze een antwoord moet geven, wacht ze net zo lang tot de meester naar een ander kind gaat. De meester weet niet goed hoe hij met het gedrag van Malika moet omgaan; of hij haar nu juist wel of niet de beurt moet geven.

Bang dat de problemen op de middelbare school toenemen
Thuis heeft Malika last van buikpijn en ’s avonds ligt ze lang wakker. Ze vindt het eng om alleen boodschappen te doen of bij vriendinnetjes te logeren. Het lijkt haar wel leuk, maar als het zover is krijgt ze buikpijn en voelt ze zich ziek en huilerig. Malika heeft deze klachten nu al langere tijd. Zij en haar ouders zijn bang dat de problemen op de middelbare school alleen maar groter worden. Daarom nemen ze contact op met de Jeugdriagg.

Aanpakken in plaats van vermijden
Samen met Malika en haar ouders zet de Jeugdriagg op een rijtje waar Malika bang voor is. Zo wordt duidelijk op welke gebieden Malika vooral angsten heeft en kan ze met een gericht programma leren om anders met die angsten om te gaan. Ze leert welke gedachten haar bang maken. En hoe ze door minder te vermijden en meer aan te pakken uiteindelijk minder angstig wordt. De ouders van Malika leren in een paar gesprekken hoe ze Malika daarbij kunnen helpen en ondersteunen.
Na acht gesprekken met Malika en drie met haar ouders durfde Malika voor de klas haar spreekbeurt te houden. Ze slaapt beter en heeft veel minder last van buikpijn.

Psychische problemenStuur door naar vriend

Enveloppe